Scavenger Hunt Answer Key


Today students we will be learning about ancient Native American civilizations, specifically The Aztec, The Mayan and The Inca. Instead of the usual class assignments we will be doing an internet scavenger hunt. Like a normal scavenger hunt you will be searching for the answers to several questions instead of the answers being objects around you they will be information from specific websites you will be given links to. This is a great opportunity to learn about three very interesting cultures and have lots of fun at the same time. Good luck!


The Aztecs by Bryan Garber
The answers can be found by clicking the corresponding picture.


azcanoe.gif



1. What was the name of the farming technique developed by the Aztecs that used willow trees and giant reed mats to create man made islands?

Answer: Chinampas



QuetzalcoatlAztec.jpg



2. Quetzalcoatl was an important god in Aztec culture; name at least two elements that he was responsible for.

Possible Answers: Knowledge, Creation, Priesthood, and Wind.



tlachtli-court.gif



3. The Aztec sport of Tlachtli was an important part of their culture, it was one of the first team based sports and games took several hours. Which two modern day sports was it similar to/or a combination of?

Answer: Soccer and Basketball



maize2-1.jpg



4. What was the main food source of the Aztecs?

Answer: Maize


Conquistador.jpg



5.How did the Aztec civilization ultimately meet its end? What was modern city was built atop its ruins?

Answer: The Spaniards with the help of native allies assaulted and destroyed it, Mexico City.


The Inca by Bryan Garber
The answers can be found by clicking the corresponding picture.
inca01.gif


6. Why was the Llama so important to Inca society?

Answer: It provided them with transportation, food, and wool for clothing.



andes.jpg


7. What three geographical regions did the Incan Empire occupy?

Answer: Andes Mountains, Amazon Jungle, and Coastal Desert



cuffs.jpg


8. If you lived through your punishment for a crime in the Incan empire, how did you serve society?

Answer: Your job as a criminal was to tell others about your crime. That was your job for the rest of your life.



inca03.gif


9. Similar to the Ancient Egyptians how did the Inca deal with death?


Answer: They believed in an afterlife and mummified their dead.



roads.1.gif


10. The Incan’s were well known for their paved roads and bridges many of which are still in use today. Who could use these roads in the Incan society?

Answer: No one could travel the roads without special permission

The Mayans by Alison Toro
The answers can be found by clicking the corresponding picture.


images-1.jpeg



11. There are many different plants and natural life associated to most areas, what tree did the Mayans believe was sacred?

Answer: The sacred tree of the Mayans was the Ceiba tree


region.jpg


12. What is the term used to describe Mexico and Central America before the 16th century Spanish conquest?

Answer: Mesoamerica


images-4.jpeg

13. Like other Mesamerican peoples, such as the Zapotec, Totonac, Teotihuacán and Aztec, the Maya derived a number of religious and cultural traits--as well as their number system and their famous calendar from the first major Mesoamerican civilization, what was that civilization/ group of people called?

Answer: The Olmec


images-3.jpeg


14. What is the sacred text describing the creation story of the Maya?

Answer: Popol Vuh


images-2.jpeg



15. The mayan civilization covered the majority of which peninsula in central America?

Answer: The Yucatan peninsula




The Ancient Mayan Civilization - Tonia Hester


images_(1).jpg

16.The Mayans are best known for the development of a form of what?
Answer) calendar

pica.jpg


17. List three religious rituals of the Mayan people?
Answer) Human sacrifice, Animal sacrifice, Dancing, steam baths, feathered robes and wearing decorative headdresses,

images_(2).jpg



18. What architectural contributions have the Mayans accomplished?
Answer) building stepped pyramids

maya-ruins.jpg


19. What other ancient society are the Mayans’s closely compared?
Answer) Ancient Greece cities and states


apocalypto.jpg


20. When was the first Mayan civilization thought to be formed?
Answer. 1500 bc